« Per 1 december een mondkapjesplicht»

Gepubliceerd op 23-11-2020

Zoals iedereen weet komt er per 1 december een mondkapjesplicht in Nederland voor publieke/openbare ruimtes. Dit houdt concreet in dat ook alle bezoekers en personeelsleden van de sportschool een mondkapje moeten gaan dragen. Gelukkig is wel afgesproken dat men tijdens het sporten geen mondkapje hoeft te dragen, ook niet als je van toestel naar toestel gaat. Kort samengevat, er geldt een algehele mondkapjesplicht binnen de club behalve als je aan het sporten bent in de vrije fitness en/of in de groepsleszalen. Weigert men het dragen van een mondkapje, dan mag deze persoon ook de toegang worden geweigerd. Op het niet dragen van een mondkapje staat 95 euro boete. Deze boete kan alleen worden opgelegd door handhaving.

Het belang van het dragen van een mondkapje
Bij goed gebruik zorgt een “niet medisch mondkapje” voor een minder snelle verspreiding van het virus, zeker als men de 1,5 meter afstand niet kan blijven garanderen (bijvoorbeeld tijdens verplaatsing, begeleiding, coaching, etc.). We hebben het dan over het tegenhouden van de grote(re) druppels die o.a. vrij kunnen komen uit neus en mond tijdens bijv. spraak, niezen. “Medische mondkapjes” helpen in tegenstelling tot "niet medische mondkapjes” jou om het virus niet te krijgen. Deze kapjes worden voor het merendeel gebruikt in de medische wereld.

Uitzonderingen
Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen, op te zetten of die daarvan ernstig ontregeld raken. Ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moeten kunnen spraakafzien (liplezen) of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen zijn van het dringende advies uitgezonderd.

Hoe kan ik laten zien dat ik een uitzondering ben?
De politie, boa’s maar ook personeel van een winkel, bus of trein kunnen vragen waarom je geen mondkapje draagt. Je moet dan laten zien en aannemelijk maken dat de regel niet voor jou geldt. Dat kan je doen door:

- Het dragen van een faceshield (spatscherm). Hieruit blijkt dat je geen mondkapje kan dragen door jouw ziekte of beperking.
- Een kaartje te laten zien waardoor duidelijk wordt dat jij een uitzondering bent met een bewijs waarop staat dat je in behandeling bent bij een (huis)arts of zorgorganisatie. Bijvoorbeeld een verwijsbrief die je al in je bezit hebt. Of een bewijs van een afspraak bij een arts. Let op: het gaat niet om een officiële medische verklaring. Die mag een arts niet over zijn patiënt afgeven. Het kaartje alleen is dus niet afdoende

Wat als ik om een andere rede geen mondkapje wil dragen?
Een andere reden om geen mondkapje te dragen is er dus niet. Kiest men er dan alsnog voor om geen mondkapje te dragen, dan kunnen wij desbetreffende persoon na een eerste waarschuwing de toegang tot onze club gaan weigeren. Let wel, we bieden ook de optie om het abonnement voor een bepaalde tijd te laten blokkeren. Volledig opzeggen is alleen mogelijk als de contractduur voorbij is. Men dient dan wel rekening te houden met 1 maand opzegtermijn. 

mondkapjesplicht-1606128325.jpg